77
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-77,theme-borderland,eltd-core-1.2.1,woocommerce-no-js,borderland-theme-ver-2.5,ajax_fade,page_not_loaded,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed, vertical_menu_with_scroll,columns-4,type1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Monumentalista

Monumentalista is er voor degenen die een belangrijke geliefde hebben verloren en die door een rouwproces gaan. Wij geloven dat moeilijke periodes in je leven je vormen en dat design en kunst daar op een positieve manier aan bij kunnen dragen. Monumenten – groot, klein, duur, goedkoop, op de begraafplaats of in de tuin – zijn troostrijk, sluiten fases in de verwerking af en helpen je herinneren.

 

Ine Mulder heeft Monumentalista opgericht in 2014. Ik, Ine, heb gestudeerd aan de Design Academy Eindhoven en heb na enkele moeilijke gebeurtenissen in mijn privésfeer, besloten me volledig te richten op grafmonumenten en andere uitvaartproducten. Inmiddels heb ik een klein team van creatieven en ambachtsmensen om me heen verzameld en werken we overal in Nederland.

Foto: Marjoleine van Kalken

MOEDERMONUMENT

M

ijn moeder overleed in 2008. Ze hield van ‘gewoon, maar bijzonder’, dus wilden we een monument dat daarbij paste. Ondanks dat ik ontwerper was, zag ik het niet zitten om een monument voor haar te maken. Dat vond ik gewoon te moeilijk. Maar na vier jaar niets geschikts gevonden te hebben besloot ik het tóch zelf te gaan doen:

Mijn moeder was speels en had er lol in om stiekem bloemen te zaaien op onverwachte plekken. Ze hield vooral van vergeet-me-nietjes en ieder voorjaar werd de blauwe bloemenzee in onze tuin wilder en groter. Overal zaaide het spul zich uit. In de borders, op het bouwland, tussen de tegels van het terras. Ik heb een bloembed van beton voor haar gemaakt, als speelplaats voor de natuur: om zich tussen te wurmen, te overwoekeren, te sterven en weer op te komen.

podcast Gwendolyn Pieters - Monumentalista

 

Wil je mij horen vertellen over de bijzondere ervaringen die ik in de afgelopen jaren heb gehad met nabestaanden, ontwerpen en het bestieren van Monumentalista?

 

Gwendolyn Pieters van Pieters Fotografie heeft een heel fijne podcast met mij opgenomen.

Pruiken, maar dan niet van haar

Ik wil je graag een project laten zien, dat ik lang lang geleden heb gedaan: Under Hair. Het was mijn afstudeerproject (2007, Design Academy Eindhoven). Het laat zien hoe ik als ontwerper graag vanuit een ander perspectief naar gevoelige onderwerpen kijk.

 

Under Hair gaat over haarverlies door chemo bij kanker en dan bij vrouwen in het bijzonder. Mooi haar staat symbool voor gezondheid en vrouwelijkheid. Verlies je je haar… nou ja, vul zelf maar in.

Oplossingen voor kaalheid zijn qua comfort en look vaak suboptimaal. Vooral zijn ze bedoeld om kaalheid te verstoppen. Schaamte en kwetsbaarheid bij de vrouw met kanker, ongemak en verlegenheid bij de ander. Dat knoopt lastig een gesprek aan.

 

Mijn uitgangspunt was een pruik te maken die je graag laat zien. Misschien wel een pruik die het ijs breekt. Eén die laat zien dat je midden in het leven staan. Office Hair is voor zakenvrouwen, geïnspireerd op opgestoken haar. Under Hair is gemaakt van zacht geplooid leer. Swim Hair draag je als je gaat zwemmen.

Office Hair pruik van polyester
Under Hair pruik van leer
Swim Hair pruik van silicone

Foto’s: Rachel Nieborg